İstekler vs. İhtiyaçlar

İstek mi yoksa İhtiyaç mı?

Eviniz için aylık bütçe oluştururken atılması gereken en önemli adım bence yapacağınız harcamaları "ihtiyaç, elzem olan" veya "istek" olarak kategorize etmektir.

Bu tabi en zor adımlardan biridir de. En basitinden sizin için "istek" olan bir harcama eşiniz için "elzem" olabilir. Subjektif olabileceği gibi hatalı seçim de olabilir. Yani o kadar alışmışsınızdır ki Superstar ayakkabıya ya da Netflix, Amazon Prime, Exxen, Bein Sports üyeliklerine onların artık birer ihtiyaç olduğunu düşünebiliyor olabilirsiniz.

Öncelikle İstek ve İhtiyaçları nasıl kategorize edebiliriz.

Çoğumuz biliyoruzdur: İhtiyaçlar "Sabit Giderler"; İstekler ise "Değişken Giderler"dir. Yani sizin sağlığınız ve hayatta kalmanız için sahip olmak istediğiniz harcamalar "İhtiyaç"tır. 

İhtiyaçlar:

  • Kira, Kredi
  • Faturalar
  • Sağlık Giderleri
  • Gıdan
  • Kıyafet
  • İşe gidebilmek için katlanılan giderler
  • İletişim Araçları
İstekleri de:
  • Eğlence
  • Dışarda yemek yiyebilme
  • Elektronik alımlar
  • Aylık üyelikler
  • TV, Youtube, Müzik uygulamaları
  • İhtiyaç dışı yeni kıyafet alımları
  • Apple

İstekler doğası gereği kötü değillerdir. Sadece İhtiyaçlar ile kıyasladığımızda gerekli değillerdir. İstekler ve ihtiyaçlar arasındaki ince çizgi bazen flu olabilir ve hangi harcamaların hangi kategoriye ait olduğunu ayırt etmek de zor olabilir. Bir harcamanın bir ihtiyaç mı yoksa bir istek mi olduğunu genellikle onu neden ve nasıl kullandığınıza bağlıdır. Evden çalışıyorsanız veya işiniz evden götürülebilen bir süreç ise evde hızlı internet sizin için bir ihtiyaç olabilir. Ancak, ev internetinizi yalnızca sosyal medyada gezinmek veya video oyunları oynamak gibi eğlence için kullanıyorsanız, o zaman yüksek hızlı internet bir istektir. Bir başka örnek verelim. Bir market listesi bir ihtiyaçtır çünkü yemek yemeniz gerekir hayatta kalabilmek için. Ancak proteininiz, sağlıklı karbonhidratınız ve kepekli tahıllarınızın yanı sıra cips ve kola da alıyorsanız, o zaman bunlardan bazıları ihtiyaçtan ziyade istektir.

Bazen ihtiyaçtan çok istek olan ürünleri seçmek her zaman kötü değildir. Örneğin, organik gıda satın almak sizin için verdiğiniz paraya değecek etik bir seçim olabilir. Tabi bu bir seçim. Hangi harcamaların isteğe bağlı olduğunu veya olmadığını anlamak, daha etkili bir ev bütçesi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.   

Bütçeniz kısıtlıysa, tasarruflara veya aşağıdakiler gibi uzun vadeli finansal enstrümanlara para yatırmayı düşünmek kolay olabilir: Bireysel Emeklilik, Hayat sigortası, Yatırım fonları... Bu tür harcamalar bir istek gibi geliyor olabilir kulağa çünkü şimdilik acil bir ihtiyaç değil. Bireysel Emeklilik, Yatırım fonları için ya da uzun vadeli temettü veren şirketlere yatırım yapmak için para biriktirmeseniz bile bu ay hayatta kalabilirsiniz. Ayda 100 TL veya 10.000 TL tasarruf ediyor olsanız da, diğer zorunlu harcamalarla birlikte uzun vadeli refahınız için planlama yapmalısınız.

Ya ben biriktiremiyorum. O zaman kendinizi motive etmek için kira ve yemek gibi harcamalardan önce bile borç biriktirmeye ve ödemeye öncelik verilmesini tavsiye ediyor. Tabi şartlar uygunsa. Zaten dilimizde olan bir atasözü de çok uygun değil mi: "Borç yiğidin kamçısıdır." Sabit kredi oranlı bir ev için borçlanırsanız zaten tasarruf etmiş olacaksınız uzun vadede.

Yıllar önce okuduğum bir yazıda gelirinizin % kaçını tasarrufa ayırabilirsiniz diye bir soru sormuştu. En iyi oran %20 - % en düşük oranda %10'du. Bir de %50 - %30 - %20 metodu var. %50 ihtiyaç; %30 İstekler, %20'de Tasarruf.

%50-%30-%20 bütçeleme kuralı, eve giren maaşınızın %30'unu istediğiniz şeylere harcamanıza izin verir. İsteklerinize somut bir değer atayarak, kendinizi fazla harcama yapmaktan ve borca ​​girmekten alıkoymuş olursunuz.

Bütçenin en önemli anahtarı parayı nasıl harcadığınızın daha fazla farkında olmaktır.

Para biriktirmek için harcamalarınızı kısmanız gerektiğinde, istekleri, lüksleri ortadan kaldırmak genellikle değişiklik yapmanın en kolay ve ilk yeridir. En basitinden yıllık olarak ödediğiniz spor salonu üyeliğinizden vazgeçebilir ve egzersiz yapmak için mahallede yürümeye başlayabilirsiniz.

Özellikle %50 - %30 - %20 kuralına uyuyorsanız, ihtiyaçlar genellikle bütçenizin en büyük bölümünü oluşturur. 

İhtiyaçlarınızın nasıl göründüğünü yeniden görerek, düşünerek, aylık harcamalarınızda en büyük değişikliği yapabilirsiniz. Sadece başlayın ve fark edin. 


İstekler vs. İhtiyaçlar İstekler vs. İhtiyaçlar Reviewed by Es'Or on Aralık 16, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.