İz Hayvancılık Tarım - Şirket Analizi (#IZTAR)

İz Hayvancılık Tarım - Şirket Analizi (#IZTAR) 

Öncelikle İz Hayvancılık Tarım tanıyalım: Şirket’in ana amacı tarım ve hayvancılık faaliyelerinde bulunmaktır. Tarımsal alanda hali hazırda proje çalışmalarının yürütüldüğü meyve ve sertifikalı fidan üretimi yatırımı planlamaktadır. Hayvancılık alanındaki ilk işletmesini 2010 yılında Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesinde yapmıştır. 

İşletme 720 sağmal ve 1000 baş hayvan kapasitesi ile kurulmuştur.

Şirketin Faaliyet Alanları: 

1- Süt Üretimi

2- Canlı Hayvan Satışı

3- Gübre Satışı

4- Bio Enerji

5- Bitkisel Yem

6- Meyve Üretimi ve Fidan Yetiştiriciliği

7- Depoculuk

Halka Açıklık Oanı : % 48     -  Fiili Dolaşımdaki Pay Adedi : 7.468.430

Son çıkan Faaliyet Raporunu inceleyelim. Bir şeyler ilgimizi çekecek mi?

* Şirket’in başlıca faaliyet konusu; sahip olduğu ari ırk sağmal büyükbaş çiftlik hayvanlarından süt üretimi yapmak ve doğan erkek buzağıları belli bir olgunluğa gelene kadar beslemek ve bu büyükbaş hayvanların ticaretini yapmaktır. Şirket 2011 yılı sonunda Amerika’dan ithal ettiği Holstein ırkı büyükbaş gebe düveler ile süt üretimi faaliyetine başlamıştır. Şirket imal ettiği sütleri toptan olarak satışını gerçekleştirmektedir.

* Ana Ortaklık Şirket’in 1.072 adet büyükbaş hayvanı bulunmakta olup (31.12.2019'da 866 Adetti), 91 adet kuru inek (31.12.2019'da 54 Adetti), 473 adetlik sağmal (31.12.2019'da 414 Adetti), 132 erkek buzağı (31.12.2019'da 72 Adetti) ve 376 dişi buzağı (31.12.2019'da 326 Adetti) büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Tesislerde sağmal inek kapsamında 625 adet, toplamda 1.800 adet büyükbaş hayvan besleme kapasitesi bulunmaktadır.

Şirketin doğrudan veya dolaylı iştirakleri ve pay oranlarına ilişkin bilgiler:

Meyfit Tarım Meyve ve Fidan Üreticiliği Sanayi Ticaret A.Ş. (‘Meyfit A.Ş.’): (%50)

Şirketimiz, 15 Ocak 2014 tarihinde Meyfit Tarım ve Fidan Üreticiliği Sanayi Ticaret A.Ş.’nin %50 oranında hisselerini iktisap ederek iştirak etmiş ve bağlı ortaklığı yapmıştır.Meyfit A.Ş., 2009 yılında İstanbul’da kurulmuş olup, esas faaliyet konusu tarım ürünleri üretimi, ticareti ve depolaması yapmaktır. Şirket’in faaliyet tesisleri Yahyalı/Kayseri’de bulunmaktadır.

Şirket’in başlıca faaliyet konusu; Türkiye'nin Tarım Politikasına uygun olarak elma üretimini geliştirmek, uluslararası standartlarda depolamak, iç ve dış pazar isteklerini karşılamaktır. 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle 2 yerde elma bahçesi bulunmaktadır. Şirket tarafından Scarleti, Spur, Grannysmith, Fuji, Pinklady ve Red Chiff elma cinsleri üretilmektedir. Elma bahçelerine ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir:

İzmay Hayvancılık ve Tarım Yatırımları Limited Şirketi (‘İzmay Hayvancılık’): (%80)

Şirketimiz %80 oranında hisselerine sahip olduğu bağlı ortaklığı İzmay Hayvancılık ve Tarım Yatırımları Limited Şirketi (‘İzmay Hayvancılık’) 29.11.2011 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili’ne tescil edilerek kurulmuştur. İzmay Hayvancılık’ın kuruluş amacı, yurtdışından ithal edilen hayvanların ve sektöre yönelik makine ve ekipmanların ülke içinde pa... (Faaliyet Raporunda aylardır aynı şekilde cümle tamamlanmamış maalesef. Bu da copy-paste Faaliyet Raporu olduğunu gösteriyor..)

Şirketin lehine ve alethine açılan dava detayları:


Son olarak da şu bilgiyi verelim:


Şimdi de Bilanço ve Gelir Tablosuna bakalım:

Dönen Varlıklarında en yüksek kalem Stok olduğu görülmektedir.
Stok detaylarına baktığımızda Yem ve İlaçların olduğu görülmekte. (Bu faaliyet kolu için önemli bir stok diye düşünüyorum.) 

3mn TL kadar Alacağı var. Alacaklarını tahsil etme süresi sektörüne göre gayet iyi.



Kısa Vadeli Borçlarına baktığımızda 11.8mn TL borcu bulunmaktadır. 1 yıl içinde ödemesi gereken borç tutarı ise 15.210mn TL'dir. Nakitleri ile kıyaslandığında önemli bir rakam. 


Detaylarını şöyle verelim:
Toplam Borçların, Toplam Varlıkları oranın 2020-06 itibariyle %40 civarında.%55'lerden %40'lara gelmesi önemli ama; hala ciddi bir borç yükü altında.

Aşağıdaki grafik Banka Kredilerini göstermekte kısaca. Borçlarının %57'si Finansal Borçlanma.


Cari Oran: 0.7
Likidite Oranı: 0.2
Satışlarına bakalım şimdi de.
Hem kaydırılmışta hem de dönemsel Satışlarda düşüş olduğu grülüyor.
2020-06 Satış rakamı: 7.1 mnTL Geçen sene bu rakam: 9.8mn TL'imiş. Yaklaşık %27 düşüş var.

Satış Detaylarına şu linkten ulaşabilirsiniz: LİNK

2020-06 Esas Faaliyet Kar/Zararı : -136 / Geçen sene bu rakam 1.5mn TL imiş.



Endeksin üzerinde getiri sağlamış İz Hayvancılık.
Gider Kalemlerine bakalım kısaca. Satışların Maliyetine baktığımızda Satışlarından fazla. Bu da şu demek Brüt Kar elde edemiyor. Bu hiç iyi bir şey değil. Zararına satıyor gibi.
Detaylarına baktığımızda; Burada şunu görebiliyoruz: Satışları düştüğü halde Direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri artmış. Döviz ile mi alakalı başka bir şeyle mi Yatırımcı İlişkilerine sormak lazım.
Zaten Banka Kredilerini görmüştük. Krediler nedeniyle Finansman Giderlerinde de artış devam etmektedir.


Sektördeki diğer şirketlerle kıyaslaması:

FK'sı ve PD/DD:



Son olarak da Özet verileri aşağıdaki gibidir:


Temel Analizdeki en önemli soru şu: Elinizde bir para var. Hangi şirkete ortak olurum.

Kısa Eğitim çalışmasını tamamladık. Yatırım Tavsiyesi değildir.


Önemli Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri asla yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir, tamamiyle benim hobimdir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu çalışma kesinlikle tekrar çıkarılmak, çoğaltılmak, kopyalanmak ve/veya okuyucudan başkasına dağıtılmak üzere hazırlanmamıştır ve Eser Oran'ın izni olmadan kopyalanamaz ve çoğaltılıp dağıtılamaz. Eser Oran tarafından hazırlanan ve yatırımcıların bilinçli yatırım yapmaları konusunda eğitici ve uyarıcı mesajlar içeren bu hobisel raporun görsel ve yazılı medyada, internet ve sosyal medya ortamında, e-posta veya forumlar yoluyla kaynak gösterilerek dahi dağıtılması, haber yapılması, kullanılması, yayınlanması kesinlikle yasak olup, telif hakları gereğince bunu yapanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Bu hobisel raporun içeriğindeki görüş ve tavsiyelere uyulması sebebiyle doğabilecek doğrudan ya da dolaylı herhangi bir zarar ya da kayıpla ilgili olarak sorumlu tutulamaz. 










İz Hayvancılık Tarım - Şirket Analizi (#IZTAR) İz Hayvancılık Tarım - Şirket Analizi (#IZTAR) Reviewed by Es'Or on Kasım 09, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.