Alice Harikalar Diyarında - Lewis Carroll

Alice Harikalar Diyarında (Alice in Wonderland) günümüzden tam 153 yıl önce yazıldı. Durun hesaplamayın, yani 1865 yılında. Orjinal ismi: Alice's Adventures in Wonderland


Alice in wonderland

Sonraki 153 yıl boyunca o kadar popüler oldu ki, (ben farkında değilmişim popülerliğinden bu arada yine Ahmet Şerif İzgören'in Avucumuzdaki Kelebek seminerinden öğrenmiş oldum) pek çoğumuz mutlaka anlatılan öykünün içeriğini biliriz. Hiç bilmiyorsak "beyaz tavşanı" ve "tavşan deliğininden düşen Alice'i" duymuşuzdur.

Ahmet Şerif İzgören - Avucumuzdaki Kelebek



Kitabın yazarı Lewis Carroll. Lewis Carroll, Charles Lutwidge Dodgson'ın takma ismi.

Lewis Carroll İngiliz yazar, Matematikçi.. Ciddi sağlık sorunları ve engelleri olan bir insan Lewis Carroll; asimetrik bir vücut yapısına sahipti ve kekemeydi. Küçük yaşta bir kulağı sağır kalmış. Kendisini Harikalar Diyarındaki Dodo olarak karikatürize ettiği söyleniyor. Tabi sadece bu söylenti elle tutulur bir kanıt yok. Küçük çocuklarla daha kolay iletişim kurabiliyormuş, özellikle de küçük kızlarla. Alice Harikalar Diyarında hikayesini de, yakın arkadaşlık kurduğu Liddell ailesinin küçük kızı Alice Liddell için yazmış.
Alice Harikalar Diyarında - Lewis Carroll

Alice Harikalar Diyarının, 1865 yılında yazıldığını söylemiştim. Kitabın yazıldığı dönem, İngiltere'de ciddi sınıf farklılıklarının olduğu, zengin ve saygıdeğer olmanın en büyük artı kabul edildiği, düşük sınıflara tepeden bakıldığı, küçük görüldüğü, dindarlıkla, bilimsel araştırmanın birbiriyle (devamlı) çatıştığı bir dönem.



Böyle bir dönemi kendi hayal dünyasında cisimleştirmiş bir yazar aslında Carroll. Alice Harikalar Diyarı öyküsü de, bilinç altındaki yansımalar diyebiliriz.

Kitap 12 bölüm. Kitabın ilk bölümünde canı sıkıldığı için biraz dolaşmaya çıkan Alice, konuşan bir beyaz tavşanı fark eder ve bir deliğe girdiğini görür tavşanın. Onu takip eder ve delikten aşağıya düşer. Daha sonra çok büyük olduğu için (drink me) beni iç yazan içeceği içer ve küçülür. 2. bölümde Alice far ile tanışır. Fare ile konuşurken onu küçük görür. kitap bu şekilde ilerlemeye devam eder.. Aslında Carroll yaşadığı dönemi Alice üzerinden yansıtmaya başlamıştır alay edercesine, karakterleri değiştirerek....
Alice Harikalar Diyarında - Lewis Carroll

Kitabı sadece bir öykü kitabı değil, bir çağın kitabı olarak, yönetim kitabı olarak okursanız sanırım çok daha etkili olacaktır.

Alıntı ile sonlandırıyorum:

Alice bir yol ayrımında iken kediye sorar: 

- Buradan nereye gidebilirim,
- Nereye gideceğine bağlı
- Neresi olursa olsun
- O zaman hangi yolu seçtiğinin bir önemi yok, ne yana gitsen olur.

Dönem dönem muhakkak okunmalı.

Alice Harikalar Diyarında - Lewis Carroll Alice Harikalar Diyarında - Lewis Carroll Reviewed by Es'Or on Kasım 19, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.